Hurtownia pelletu musi dysponować szczegółową wiedzą na temat sprzedawanych przez siebie produktów, a o najważniejszych parametrach pelletu, takich jak kaloryczność, wilgotność czy zawartość popiołu, musi informować swoich klientów. Jeżeli są to wartości zgodne bądź przynajmniej zbliżone do parametrów uznawanych na wzorcowe, możemy mówić o wysokiej jakości pelletu. O wysoką jakość łatwiej w sytuacji, gdy hurtownia pelletu sama zajmuje się jego produkcją.
Proces produkcyjny pelletu drzewnego
Produkcją pelletu bardzo często zajmują się zakłady przetwórstwa drzewnego i tartaki, które dysponują ogromną ilością odpadów drzewnych i zamiast je utylizować, wolą wykorzystać jako dodatkowe źródło zarobku. Hurtownia pelletu, która dysponuje własnym surowcem (zobacz Tarskol), może kontrolować cały proces produkcyjny, począwszy od dokładnego usuwania kory ze ściętego drewna, a skończywszy na pakowaniu granulatu w szczelne foliowe worki.
Jakość pelletu uzależniona jest od jakości surowca, którym są odpady drzewne, czyli zręby i wióry pozyskiwane w czasie obróbki drewna. Na jakość paliwa ogromny wpływ ma również przebieg samego procesu produkcyjnego. Im bardziej nowoczesny park maszynowy, im więcej wnikliwych kontroli na każdym etapie produkcji, tym większa pewność, że linię produkcyjną opuści dobry pellet. Oczywiście pod warunkiem, że do prasowanych odpadów drzewnych nie dostaną się żadne zanieczyszczenia, drewnopodobne dodatki, lepiszcze czy kleje.
Hurtownia pelletu dobrej jakości
Jeżeli hurtownia pelletu prowadzi stronę internetową i udostępnia tam podstawowe informacje na temat procesu produkcyjnego wysokoenergetycznego paliwa, zaufanie do marki wzrasta. Mimo to zawsze przed złożeniem zamówienia na dużą partię opału warto zamówić jeden lub dwa worki pelletu, by móc przetestować go w domowych warunkach. Po otwarciu worka z pelletem zwracamy uwagę na ilość popiołu w opakowaniu – im jest go mniej, tym lepiej. Granulat nie powinien być pokruszony. Nie powinien być też zróżnicowany pod względem wielkości i koloru.
Dobrej jakości pellet spala się do końca, nie spieka się i nie zapycha podajnika. Ponadto w procesie spalania wytwarza przyjemną woń palonego drewna. Natomiast jeżeli w kotłowni unosi się brzydki, chemiczny zapach, mamy prawo podejrzewać, że do produkcji pelletu wykorzystano dodatkowe, sztuczne substancje.
Jaki powinien być dobry pellet?
Dobry pellet to materiał opałowy o wysokiej kaloryczności. Kaloryczność suchego i odpowiednio zagęszczonego granulatu może sięgać nawet do MJ/kg – to niewiele mniej niż wykazuje węgiel typu ekogroszek, którego rynkowa wartość opałowa utrzymuje się na poziomie 22-24 MJ/kg. Wysoka wartość opałowa to nie jedyna zaleta dobrej jakości pelletu. Takie paliwo pozwala na ekonomiczne, wygodne i ekologiczne ogrzewanie domów jednorodzinnych, zabudowy wielorodzinnej, budynków użyteczności publicznej i większych obiektów usługowych.