Jak wybrać dobry pellet? Rodzaje pelletu

Rodzaje pelletu

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów pelletu. Warto poznać ich właściwości, by wiedzieć, który najlepiej sprawdzi się w domowej kotłowni. Oczywiście poszczególne rodzaje pelletu można podzielić na szereg mniejszych kategorii, biorąc pod uwagę kształt granulatu, kaloryczność czy wilgotność pelletu.

Co to jest pellet?

Pellet to paliwo zaliczane do biomasy, czyli grupy paliw pochodzenia naturalnego, wytwarzanych z produktów i odpadów pochodzących z produkcji rolnej, leśnej i dziedzin pokrewnych. Pellet jest paliwem odnawialnym, ekologicznym, a jego produkcja nie ma negatywnego wpływu na środowisko. Oczywiście pod warunkiem, że produkcja ta nie wiąże się np. z potrzebą wycinania lasów, a ze zużyciem bezużytecznych, wydawałoby się, odpadów drzewnych. Ważne jest również to, by producenci pelletu uczciwie podchodzili do prowadzonej działalności i do wykorzystywanych odpadów nie dodawali sztucznych dodatków czy substancji chemicznych.

Rodzaje pelletu

Pellet może powstać z odpadów drzewnych, ale również z roślin uprawianych w gospodarstwach rolnych, np. ze słomy zbóż. Wyróżniamy zatem pellet drzewny, pellet słomiany, pellet z trawy czy pellet słonecznikowy. W każdym przypadku dochodzi do prasowania surowca na pellet pod wysokim ciśnieniem i formowania granulatu w postaci drobnych wałeczków. Czym różnią się poszczególne rodzaje pelletu? Oczywiście nie tylko kolorem. Każdy rodzaj pelletu ma nieco inne właściwości, co sprawia że znajduje inne zastosowania. Za dobry pellet do ogrzewania budynków mieszkalnych uznaje się przede wszystkim pellet drzewny.

Rodzaje pelletu – pellet z trawy

Dobrym surowcem na cele energetyczne może być trawa. Pellet z trawy, jak łatwo się domyśleć, ma zielonkawy kolor, który zdecydowanie wyróżnia go na tle innych rodzajów pelletu. Surowcem do produkcji opału są w tym przypadku liście traw, które poddaje się procesowi paletyzacji. W wyniku paletyzacji lignina zawarta w trawie pod wpływem wysokiego ciśnienia nagrzewa się i przyjmuje półpłynną postać. Taką masę łatwo jest dowolnie formować.

Rodzaje pelletu – pellet ze słomy

Pellet słomiany powstaje niemal tak samo jak pellet z trawy czy trzciny, finalnie dając granulat o średnicy 6-8 mm. Na rynku możemy spotkać również kilkucentymetrowe kostki lub wałki ze słomy, które niektórzy nazywają pelletem, choć w rzeczywistości jest to brykiet słomiany. Pellet słomiany może wykazywać wysoką wartość energetyczną, ale zwykle jest ona niższa niż w przypadku pelletu z łusek słonecznika i pelletu drzewnego.

Rodzaje pelletu – pellet drzewny

Najpopularniejszym na rynku rodzajem pelletu jest pellet drzewny, powstały ze sprasowanych pod wysokim ciśnieniem odpadów drzewnych, czyli zrębów i wiórów. Do produkcji nie wykorzystuje się kory drzewnej, ani odpadów z drewna pokrytego pleśnią, lakierem czy klejem, niedopuszczalne jest też stosowanie materiałów drewnopodobnych. Najczęściej do produkcji pelletu wykorzystuje się drewno sosnowe.